Vaarwel steenkool

In ‘land van de blauwe lucht’ Mongolië is de lucht in de steden door vervuiling eerder grijs dan blauw. Dat levert vooral voor kinderen ernstige gezondheidsrisico’s op. 2022 is daarom voor hen een belangrijk jaar.

Verplicht thuisblijven, daar hebben we inmiddels allemaal ervaring mee. In Mongolië is het voor kinderen al jaren heel gewoon om binnen te blijven, omdat buiten een onzichtbare vijand rondwaart. Alleen is die vijand geen virus, maar vieze lucht.

De lucht is gevuld met rook uit de kolenkachels in de gers en andere rokende schoorstenen.

Ariunsuld (5) en zijn zus Ariunkhishig (9) wonen aan de rand van Bayankhongor. Deze stad heeft van alle provinciehoofdsteden in Mongolië de ergste luchtvervuiling. In de winter blijven Ariunsuld en Ariunkhishig daarom binnen, omdat het veel te ongezond is om buiten te spelen.

Steenkool in de kachel

Bij Mongolië denk je aan eindeloze, ongerepte steppes. Dat de lucht in dit land op veel plekken zeer vervuild is, ligt dan ook niet voor de hand. Toch is het zo, vooral in de steden waar 60 procent van de Mongoolse bevolking woont. Met z’n allen stoken ze tijdens de lange, strenge winters de kachels in hun huizen en traditionele koepeltenten hoog op om de kou te verdrijven. Met steenkool, een uiterst vervuilende brandstof. Ariunsuld (5) en zijn zus Ariunkhishig (9) wonen aan de rand van Bayankhongor. Deze stad heeft van alle provinciehoofdsteden in Mongolië de ergste luchtvervuiling. In de winter blijven Ariunsuld en Ariunkhishig daarom binnen, omdat het veel te ongezond is om buiten te spelen.

Longen en hersenen in gevaar

Het is al erg dat deze broer en zus, net als andere Mongoolse kinderen, alleen onbezorgd naar buiten kunnen als het warm weer is en de kachels uit zijn. Maar het is nog kwalijker dat hun gezondheid ernstig onder de steenkooldampen lijdt. Dat vieze lucht aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaakt, zal niemand verbazen. In 2018 werd alleen al in Bayankhongor bij meer dan achtduizend kinderen en jongeren tussen de 0 en 19 jaar een luchtwegaandoening vastgesteld. Dat is een stijging van bijna 50 procent ten opzichte van 2017. Maar er zijn ook aanwijzingen dat luchtvervuiling schadelijk is voor de hersenontwikkeling van ongeboren en jonge kinderen. Meer dan genoeg redenen dus om de luchtvervuiling in Mongolië snel aan te pakken.

Binnen in een ger is het avondeten bijna klaar. Er staat schapenvlees op het menu.

Over 2 jaar steenkoolvrij

UNICEF gunt de kinderen in Mongolië schone lucht. Samen met de Mongoolse overheid willen we dat Bayankhongor als eerste stad in 2022 steenkoolvrij zal zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, ontvangen huishoudens duurzame verwarmingsinstallaties, kooktoestellen en luchtreinigers. Als dat is geregeld, zullen de 11.500 kinderen die de stad telt voortaan schone lucht kunnen inademen. De ouders van Ariunsuld en Ariunkhishig krijgen al hulp bij het verduurzamen van hun tent en als alles gaat zoals gepland, zullen andere gezinnen hun voorbeeld snel volgen.

Leren en spelen in de smog

De lucht in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, is net als in Bayankhongor extreem vervuild. In de video zie je wat dit voor de kinderen in deze stad betekent.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

De Mongoolse vlag bestaat uit twee rode en een blauwe baan. In de linker rode baan staan de symbolen voor vuur, zon, maan, aarde, water en het yinyang-symbool. De blauwe baan symboliseert de blauwe lucht, die voor Mongolen zeer belangrijk is.

Was dit interessant? Deel het!