UITGELICHT

Het meisje op de coverfoto heet Dareen, die het coronavirus linea recta naar het afvoerputje dirigeert.

“Ik was mijn handen, zodat er geen virussen of bacteriën op komen,” zegt Dareen. “Die maken mensen ziek, of ze gaan er zelfs dood aan.” Dareen (6) zit op de Al Khader school in Jordanië. Ze heeft les gekregen in handen wassen en geeft haar kennis graag door. “Je moet je handen goed inzepen en daarna afspoelen. Doe dit voordat je gaat eten en nadat je naar de wc bent geweest. Elke dag.”

Dareen wil naast haar wastips nog kwijt dat de letter op haar gezicht (zie de coverfoto) een M is en geen W. “De M is de letter die we vandaag leren.”

Krapte ten tijde van corona

Scholen in Jordanië hebben krappe budgetten en daardoor is het nog een hele kunst om genoeg zeep voor alle leerlingen in te kopen. Bovendien heeft maar 33 procent van de openbare basisscholen wc’s en wasfaciliteiten. Dat moet anders vindt UNICEF. Handen wassen, helpt ziektes voorkomen, dat bewijst de coronacrisis maar weer eens. Vandaar dat UNICEF samen met de Jordaanse gezondheidsorganisatie van koningin Rania dit jaar 25 scholen sanitaire voorzieningen wil geven. Op elke school neemt een groepje leerlingen het voortouw wat de hygiëne aangaat. Dareen hoort bij zo’n team dat handen wassen op school en thuis promoot.

Was dit interessant? Deel het!