UNICEF Kort

In kort leest u: UNICEF beschermt kinderen tegen de gevolgen van corona, een column over bijzondere mensen die nalaten aan UNICEF en een oproep voor vrijwilligerswerk.

Uw vraag

Kinderen zijn het minst vatbaar voor het coronavirus. Waarom hebben ze dan toch hulp nodig?

Thea de Wit, Den Haag

De gevolgen van de coronacrisis zijn groot voor kinderen, zeker voor kwetsbare kinderen wereldwijd. Door schoolsluitingen gaat meer dan de helft van de kinderen wereldwijd niet naar school, waardoor ze geen veilige plek meer hebben om te leren en te spelen. Maar ze missen bijvoorbeeld ook hun schoolmaaltijd en vaak is dat de enige maaltijd die ze op een dag krijgen. Voor sommige kinderen liggen nu ook gevaren als armoede, kinderarbeid, geweld, verwaarlozing en seksueel misbruik op de loer. Daarnaast heeft de stress die ouders ervaren bij (de kans op) het verliezen van hun baan impact op kinderen. Ook is er een risico dat reguliere hulp voor kinderen, zoals het geven van vaccinaties of de behandeling van ziektes, in het geding komt door gebrek aan capaciteit van zorgverleners of door geldgebrek. Meer lezen? Op www.unicef.nl/corona krijgt u meer informatie over hoe UNICEF kinderen tijdens de coronacrisis helpt.

Sabine de Jong, kinderrechtenspecialist UNICEF Nederland

‘Die kansen gun ik alle kinderen’

Annemarie Blok spreekt steeds meer mensen die overwegen UNICEF op te nemen in hun testament.

‘Mijn gesprekspartners staan meestal nog volop in het leven. Ze vinden het alleen geruststellend om alles geregeld te hebben voor het moment dat hen iets overkomt. Dat ze erover nadenken om UNICEF op te nemen in hun testament, is natuurlijk bijzonder. Ze geven daar mooie redenen voor. “Na mijn leven wil ik graag iets doorgeven aan een volgende generatie, vooral aan kwetsbare kinderen,” vertrouwen ze me toe. Of: “Ik ben dankbaar dat ik in mijn leven kansen heb gekregen. Die gun ik ook kinderen die in slechte omstandigheden opgroeien.” Deze genereuze mensen vertrouwen erop dat wij zeer zorgvuldig met hun nalatenschap omgaan, zodat kinderen inderdaad dankzij hun bijdrage de kansen krijgen die ze zo nodig hebben. En natuurlijk zullen wij hun vertrouwen nooit beschamen. UNICEF zorgt ervoor dat kinderen overal ter wereld gezond en veilig kunnen opgroeien, naar school kunnen gaan en aan hun toekomst kunnen werken. Elke nalatenschap, groot of klein, maakt een verschil!

Meer weten over nalaten aan UNICEF?

Vraag de brochure en het boekje ‘Dit laat ik na’ aan bij Annemarie Blok (088 444 9 650, nalaten@unicef.nl), of kijk op www.unicef.nl/nalaten. UNICEF is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en hoeft geen erfbelasting te betalen. Uw nalatenschap komt volledig ten goede aan de hulp aan kinderen.

Vertel verhalen over kinderrechten

In het Kinderrechtenverdrag staat dat kinderen moeten weten wat hun rechten zijn. Want pas als ze die kennen, kunnen ze beter voor zichzelf opkomen. Onze jeugdvoorlichters geven op basisscholen gastlessen over kinderrechten aan de hand van verhalen, opdrachten en een film. Wilt u ook jeugdvoorlichter worden en op een speelse manier kinderen leren over hun rechten? Meldt u dan bij ons aan . U krijgt vooraf een training, zodat u met een certificaat op zak voor de klas staat.

Rechten en belangen Nederlandse kinderen nauwelijks meegenomen in coronabeleid 

Er wordt te weinig rekening gehouden met de gevolgen van coronamaatregelen voor kinderen en jongeren. Dat blijkt uit een inventarisatie van UNICEF Nederland in samenwerking met de Universiteit Leiden en kinderrechtenhoogleraar Ton Liefaard. Zo is er binnen het coronabeleid te weinig aandacht voor de toename van het aantal kinderen in armoede en zorgde de maatregel om scholen te sluiten ervoor dat veel kinderen in asielzoekerscentra door het ontbreken van wifi weken zonder onderwijs zaten. Andere punten van zorg zijn geweld tegen kinderen, onderwijs, mentaal welzijn, kinderen in Caribisch Nederland, jeugdzorg, jeugdstrafrecht en migratie. Lees onze aanbevelingen

Doe mee met de Avond4daagse home-edition voor UNICEF!

We hebben de laatste maanden veel thuis gezeten, dus tijd om erop uit te gaan. Trek die wandelschoenen uit de kast, doe mee met de Corona proof Avondvierdaagse en laat je sponsoren voor UNICEF! Op helpmee.unicef.nl maak je een actie aan en vraag je iedereen om je te sponsoren. Vervolgens schrijf je jezelf in voor de Avondvierdaagse, en heb je tot 31 augustus de tijd om te lopen. Via de eRoutes app ontvang je jouw route voor de gekozen afstand, die je kunt lopen vanuit huis of vanaf een zelfgekozen locatie, en de medaille ontvang je per post.

Maak een actie aan en loop mee!

Was dit interessant? Deel het!