Voeding maakt kleine doorzetters groot

Ieder kind droomt ervan om groot te worden en gezond op te groeien. Helaas is dit niet voor alle kinderen even vanzelfsprekend. Door de wereldwijde voedingscrisis ligt ondervoeding voor meer kinderen op de loer. Met behandeling en preventie pakt UNICEF ondervoeding aan, voor nu én morgen.

De situatie

Wereldwijd zijn 200 miljoen kinderen ondervoed, chronisch en acuut. Ondervoeding is een bedreiging voor de gezondheid van een kind, mentaal en fysiek. Kinderen die niet goed gevoed zijn...

...hebben moeite om tot hun volle potentie te groeien en zich te ontwikkelen

...hebben minder goede schoolprestaties en daardoor op latere leeftijd een kleinere kans op het vinden van een goedbetaalde baan

...hebben een verhoogd risico op infectie en overlijden als ondervoeding doorslaat naar acuut ernstige ondervoeding.

En er is nog een probleem: de stijgende inkoopprijzen van Plumpy’Nut©. Dit is levensreddende therapeutische voeding, waardoor een kind binnen acht weken aansterkt. De stijgende inkoopprijzen worden veroorzaakt door hogere prijzen van ingrediënten en distributie, een gevolg van actuele conflicten. Deze prijsstijging belemmert onze inzet voor levensreddende behandelingen aan ernstig acuut ondervoede kinderen. Want voor hetzelfde geld, kunnen wij nu minder kinderen helpen.

De eenjarige Maya uit Mali wordt gemeten.

Dit is de eenjarige Maya uit Mali. Het meetlint om haar bovenarm kleurt rood, een teken van ernstige ondervoeding. Haar droom om later groot te worden staat op het spel: ondervoeding belemmert haar ontwikkeling . Mentaal en fysiek.

Dit is de eenjarige Maya uit Mali. Het meetlint om haar bovenarm kleurt rood, een teken van ernstige ondervoeding. Haar droom om later groot te worden staat op het spel: ondervoeding belemmert haar ontwikkeling . Mentaal en fysiek.

Help jij iedere kleine doorzetter groot worden?

Doneer nu zodat wij onmiddellijk kinderen met acute ondervoeding kunnen behandelen én kunnen zorgen dat we ondervoeding in de toekomst helpen voorkomen.

Doneer direct

Hoe maakt UNICEF impact?

We werken in 130 landen aan de toegang tot gezonde voeding voor de meest kwetsbare en achtergestelde groepen. Dit doen we met een unieke combinatie van structurele hulp en noodhulp, bestaande uit preventie én behandeling.

Preventie

  • We verbeteren voedselbeleid- en systemen, door bijvoorbeeld te pleiten bij en advies te geven aan organisaties en overheden. Door deze samenwerkingen beslist UNICEF mee op het hoogste niveau;
  • We vergroten de kennis over voeding bij ouders. Dit doen we met bijvoorbeeld moedersteungroepen, waarin moeders advies krijgen over goede voeding voor hun kind en geven we kookdemonstraties hoe zij lokale producten kunnen gebruiken voor een voedzame maaltijd;
  • We trainen zorgverleners in het identificeren en behandelen van ondervoeding bij kinderen.

Behandeling

Acuut ondervoede kinderen lopen een groot risico op overlijden. UNICEF helpt deze kinderen met onder andere met levensreddende therapeutische voeding zoals Plumpy’Nut©. 

Wil je meer weten over het voedingsbeleid van UNICEF? Lees dan hier verder. 

Minata uit Mali kreeg voorlichting via moedersteungroep

Voorlichting via moedersteungroep

Dit is het gezin van de 22-jarige Minata uit Mali. Dankzij een moedersteungroep in haar dorp kreeg ze voorlichting over het belang van goede voeding voor kinderen. En de impact is groot. “Het voedingspatroon voor mijn kinderen is verbeterd. Ik begrijp het belang van borstvoeding en mijn kinderen krijgen nu fruit en groente.” Dat niet alleen: door bewustwording over juiste voeding, is het aantal ondervoede kinderen in hun dorp zichtbaar gedaald.

Extra steun is nu hard nodig. Kunnen we op jouw hulp rekenen?

Samen maken we kleine doorzetters groot.   

Doneer nu