Op een beter 2021

We hopen allemaal op een beter 2021, maar kinderen op de vlucht hebben door de coronacrisis meer hulp nodig dan ooit. Laten we er daarom voor zorgen dat 2021 ook voor hen beter begint.

“Ik voel me de hele tijd gestrest. Mijn hoofd doet er pijn van,” zegt Shaher (12). Hij is uit Syrië gevlucht en woont nu in het immense vluchtelingenkamp Al Za’atari in Jordanië. Shaher is bang. “We zitten hier vast, samen met het virus.”

Geen anderhalve meter

Het coronavirus is natuurlijk nergens welkom, maar wij kunnen ons nog zo goed mogelijk tegen een infectie beschermen. Dat geldt niet voor vluchtelingen; zij hebben vaak geen schoon water om hun handen te wassen, of kunnen – als ze dicht opeengepakt in opvangkampen leven – geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat Shaher tobt over een gemeen virus dat hem en zijn ouders misschien ziek zal maken, is dan ook terecht en tegelijkertijd hartverscheurend. Want gevluchte kinderen zoals hij hebben al zoveel andere zorgen.

Met honger naar bed

Nu we het toch over Syrië hebben: de oorlog duurt daar al bijna tien jaar. Binnen Syrië wonen zo’n 2,6 miljoen kinderen in kampen en nog eens 2,5 miljoen Syrische kinderen verblijven in buurlanden als Jordanië en Libanon. Een hele generatie groeit op met verlies, geweld en traumatische ervaringen, terwijl ze recht hebben op rust, geborgenheid en een veilig thuis. Al voor de coronacrisis was extreme armoede ‘normaal’, maar nu gaan nog meer kinderen met honger naar bed. School wordt noodgedwongen ingeruild voor een veel te vroeg huwelijk, of een gevaarlijk en ongezond baantje. Wat moet je anders als je ouders geen schoolgeld meer kunnen betalen, of als scholen dicht zijn en onderwijs op afstand niet kan omdat zoiets als wifi voor jou niet is weggelegd?

Kies uw pakje

Wereldwijd zijn 32 miljoen kinderen op de vlucht. Zij hebben direct hulp nodig om ervoor te zorgen dat 2020 hen niet verder naar de afgrond duwt. Dat 2021 een jaar wordt van hoop, van een nieuwe toekomst, van kansen voor hen en hun families om een nieuw leven op te bouwen zonder angst en wanhoop. Uw hulp is nu meer dan ooit nodig. Goede zorg, voeding, warme kleding, sanitaire voorzieningen: in de vluchtelingenkampen is aan alles een tekort. Daarom vraagt UNICEF aan iedereen in Nederland om een pakje te kiezen waarmee kinderen op de vlucht een beter 2021 tegemoet gaan.

Van pakhuis tot glimlach

Doet u ook mee? U kunt de route van uw pakje online volgen, van begin- tot eindpunt. Of mooier gezegd: van pakhuis tot glimlach! Samen maken we een wereld van verschil voor deze kinderen op de vlucht én voor de toekomst van ons allemaal.

Is dit interessant? Deel het!