Ieder kind leert

Vietnam

Voor veel kinderen betekent de coronapandemie dat ze geen toegang meer hebben tot onderwijs. Zo ook in Vietnam, waar de scholen maandenlang dicht bleven en veel kinderen een leerachterstand opliepen. Scholen zijn ondertussen weer open of bieden digitaal onderwijs aan. Helaas heeft slechts 17 procent van de kinderen in afgelegen gebieden toegang tot internet. UNICEF zet zich in om deze digitale kloof te dichten, zodat digitaal onderwijs ook voor deze kinderen bereikbaar is.

Vietnam

Waarom meer hulp nodig is

Al voor de coronapandemie zette UNICEF Vietnam alles op alles om de digitale kloof te verkleinen door digitale vaardigheden op te nemen in het schoolcurriculum en de opleiding van leraren. De pandemie benadrukte hoe belangrijk dat was: digitaal onderwijs was dé uitkomst toen scholen dicht waren. Maar voor veel kinderen uit etnische minderheidsgroepen en arme gezinnen stond het onderwijs de afgelopen maanden toch stil. Ze wonen vaak in achtergestelde en moeilijk bereikbare gebieden zonder internet. De digitale kloof zorgt ervoor dat veel van deze kinderen een flinke onderwijsachterstand oplopen of zelfs het risico lopen helemaal niet meer terug naar school te gaan. Door deze digitale kloof groeit de ongelijkheid tussen kinderen.

Wat doet UNICEF?

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Daarom werkt UNICEF in Vietnam aan gelijke toegang tot kwalitatief goed onderwijs. We helpen het ministerie van Onderwijs bij het verbeteren van de toegang tot digitaal onderwijs voor ieder kind. Ook na de pandemie blijft digitaal onderwijs een mooie aanvulling op het onderwijsaanbod. We geven extra aandacht aan de specifieke uitdagingen van kinderen uit etnische minderheidsgroepen. Voor hen is het niet alleen belangrijk dat ze toegang hebben tot online onderwijs, maar ook dat dit onderwijs in hun moedertaal wordt aangeboden. Eén op de vijf van deze kinderen spreekt namelijk geen Vietnamees. Een enorme belemmering in een onderwijssysteem waar Vietnamees de voertaal is. Door meertalig onderwijs kunnen de kinderen niet alleen de leerstof veel beter oppikken, maar leren ze ook de Vietnamese taal. Van essentieel belang voor een grotere kans op een baan.

Resultaten die we willen bereiken/hebben bereikt

  • 1.670 kinderen krijgen toegang tot digitaal onderwijs door de aanschaf van 300 tablets voor scholen in afgelegen gebieden.
  • Digitaal onderwijs vraagt een andere manier van lesgeven en kan voor docenten een grote uitdaging zijn. 145 docenten krijgen een training in het geven van online lessen, zodat de kwaliteit van het digitale onderwijs verbetert.
  • Docenten die goed weten te schakelen naar digitaal onderwijs worden gefilmd terwijl ze lesinstructies geven. We verspreiden de lessen onder docenten, zodat zij kunnen leren van goede voorbeelden.
  • We zetten bewustwordingscampagnes op om aandacht te vragen voor onderwerpen die juist binnen etnische minderheidsgroepen belangrijk zijn. Voorbeelden zijn het belang van onderwijs en goede voeding, waar men terecht kan voor psychosociale ondersteuning en het voorkomen van (gendergerelateerd) geweld.

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu