Weer terug naar school in Syrië

De gevolgen van de oorlog in Syrië zijn schrijnend. Miljoenen kinderen gaan niet naar school. Sommigen kinderen hebben al meer dan vijf jaar geen onderwijs gehad. Zonder extra steun dreigt een hele generatie verloren te gaan.

17,1 miljoen

inwoners in Syrië

5 miljoen

kinderen in nood in Syrië

2 miljoen

kinderen in Syrië gaan niet naar school

Terug naar School 

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Toch gaan meer dan twee miljoen kinderen in Syrië niet naar school. Vaak omdat er geen veilige scholen zijn en soms omdat kinderen moeten werken om hun familie te ondersteunen. Met het programma Terug naar School biedt UNICEF onderwijs aan Syrische kinderen die het slachtoffer zijn van een langdurig conflict. Juist deze kinderen hebben dringend behoefte aan onderwijs. 

Alternatieve lesprogramma’s helpen kinderen om op het juiste onderwijsniveau te komen, zodat zij uiteindelijk kunnen deelnemen aan formeel onderwijs. UNICEF leverde de afgelopen maanden schoolspullen voor alternatief onderwijs in Aleppo, Homs en Hama. Ook trainde UNICEF docenten en leden van gemeenschappen in lesgeven waardoor de kwaliteit van het onderwijs verbeterde. 
 

Dit hebben we bereikt

Met hulp van donoren in Nederland heeft UNICEF in Syrië vanaf augustus 2019 tot en met juli 2020 de volgende resultaten kunnen behalen: 

  • 2.765 kinderen in moeilijk bereikbare gebieden kregen toegang tot onderwijs met behulp van alternatieve lesprogramma’s, waarvan 32 kinderen met een handicap.
  • 79 klaslokalen werden opgezet of hersteld en zorgden voor betere toegang tot onderwijs.
  • 29 docenten kregen een training waardoor de kwaliteit van het onderwijs beter werd.
  • Boeken, lesmateriaal en recreatiekits werden geleverd in Aleppo, Homs en Hama.
     

Manar (12) volgt onderwijs in een zelfstudiecentrum van UNICEF in het dorp Rehiya Al Soda, gelegen in het rurale noordoosten van Syrië. Een gebied dat zwaar getroffen is door de oorlog en waar veel scholen gesloten zijn. Manar: “Ik kom hier samen met mijn twee zusjes. Voor ons is het minstens een half uur reizen, maar we hebben het er graag voor over.” UNICEF voorziet in het transport, want voor veel ouders is dat een grote uitdaging. In veel gevallen is het te duur of niet veilig genoeg. “Ik hou van school en ben dol op wetenschap. Mijn favoriete vak is Arabisch en ik wil een echte specialist worden.”