Techonderwijs voor meisjes in Zuid-Afrika

Hoewel er veel positieve ontwikkelingen zijn op het gebied van onderwijs in Zuid-Afrika, is de kwaliteit vaak slecht. Vooral meisjes ervaren nog veel barrières om hun school af te maken. Dankzij het Techno Girl programma van UNICEF komt daar stap voor stap verandering in. 

58 miljoen

inwoners in Zuid-Afrika

20 miljoen

jongeren tussen de 15 en 24 jaar in Zuid-Afrika

50%

van de meisjes maakt de middelbare school niet af

Techno Girls 

Het Techno Girl programma biedt meisjes in Zuid-Afrika de kans om extra begeleiding te krijgen én stage te lopen in de techwereld. Het afgelopen jaar konden 1.300 meisjes stage lopen bij 36 verschillende bedrijven verspreid over het land. Om voor de juiste begeleiding te zorgen, werden medewerkers van bedrijven getraind in goed mentorschap. Ook is er een database opgezet waardoor het mogelijk is om de meisjes te blijven volgen in hun carrière. Ruim 78 procent van de meisjes is een technische vervolgstudie of gerelateerde studie gaan doen. 

Het Alumninetwerk van dit programma help bij het aanmelden voor nieuwe studies, het aanvragen van subsidies en het leggen van contacten met potentiële werkgevers. UNICEF is van plan om het Techno Girl programma verder uit te bouwen. Zo gaan we een samenwerking aan met Harambee, het grootste Zuid-Afrikaanse uitzendbureau en wordt er onderzocht of alumni extra studiefinanciering steun kunnen krijgen. 
 

Dit hebben we bereikt

Met hulp van donoren in Nederland heeft UNICEF in Zuid-Afrika vanaf januari 2020 de volgende resultaten kunnen behalen: 

  • 1.300 meisjes kregen coaching en een stageplek bij technische bedrijven, verspreid over heel Zuid-Afrika.
  • 47 medewerkers van in totaal 36 betrokken bedrijven zijn getraind in goed mentorschap.
  • 90 medewerkers van de provinciale overheid zijn getraind in het selecteren van kandidaten en het ondersteunen van aangesloten bedrijven. 
     
meisjes op het balkon

Fikile Thusi komt uit een township ten zuiden van Boksburg, waar zij en haar broer zijn opgevoed door haar oma. In 2010 hoorde Fikile op haar middelbare school voor het eerst over Techno Girl en kreeg zij de kans om stage te lopen bij Pink Drive, een bedrijf dat zich bezig houdt met onderzoek en voorlichting over borstkanker. Zo maakte zij kennis met radiografie. Tijdens een tweede stage bij Bateman Engineering leerde ze meer over civiele techniek en machinebouw. Inmiddels heeft Fikile een diploma in ‘Informatie, Techniek en Computerkunde’ en loopt zij stage bij TechnoGirl Trust, een organisatie die samen met UNICEF en de Zuid-Afrikaanse overheid Techno Girl vormgeeft.