Hevige moessonregens en overstromingen in Pakistan

Door hevige moessonregens en overstromingen in Pakistan lopen meer dan drie miljoen kinderen gevaar. Ze hebben dringend humanitaire hulp nodig. Het risico op verdrinking, ondervoeding én door water overgedragen ziekten (zoals cholera, diarree, dengue en malaria) neemt elke dag toe. Het land is in diepe crisis en kan jouw hulp hard gebruiken.  

Het is de ernstigste overstroming in de recente geschiedenis van Pakistan. De moessonregens hebben dorpen, dammen, bruggen, scholen en gezondheidscentra in grote delen van Pakistan weggevaagd. Sinds juni zijn meer dan duizend mensen om het leven gekomen, een derde daarvan is kind.  

In totaal zijn maar liefst 33 miljoen mensen dit jaar getroffen door de zware moessonregens in Pakistan. Tienduizenden gezinnen zijn dakloos geworden. Ze verblijven noodgedwongen in de open lucht terwijl het onophoudelijke regent. Deze gezinnen hebben dringend onderdak, veilig drinkwater, voeding en medische zorg nodig. Er bestaat een groot risico op voedselschaarste en uitbraken van ziektes als diarree en cholera die vooral voor kinderen levensgevaarlijk zijn. Er zijn al berichten dat ziektes uitbreken.  

Kinderen in Pakistan hebben direct onze hulp nodig. UNICEF levert o.a. veilig drinkwater, levensreddende medische benodigdheden, medicijnen, vaccins en hygiënekits voor kinderen en gezinnen. Help jij mee? 

Help de kinderen in Pakistan

Er is dringend hulp nodig.

Doneer nu

33 miljoen

mensen zijn dit jaar getroffen door de zware moessonregens in Pakistan

3 miljoen

kinderen in Pakistan lopen gevaar

949.000

huizen zijn volledig of gedeeltelijk verwoest

Gezin door overstroming getroffen in Pakistan

4 september 2022: een door de overstromingen getroffen gezin zoekt hun toevlucht in het veekoloniekamp in het district Umerkot, provincie Sindh, Pakistan.

4 september 2022: een door de overstromingen getroffen gezin zoekt hun toevlucht in het veekoloniekamp in het district Umerkot, provincie Sindh, Pakistan.

Onderwijs voor kinderen in Pakistan

Bijna 18.000 scholen zijn beschadigd of vernietigd. Hierdoor komt het onderwijs voor kinderen in gevaar. Na twee jaar van schoolsluitingen door het coronavirus lopen kinderen opnieuw het risico dat hun leerproces wordt onderbroken. En dit allemaal in een gebied waar vóór de crisis een derde van de meisjes en jongens al niet naar school ging.  

Gezondheidsrisico's

In de zwaarst getroffen gebieden is naar schatting 30 procent van de watersystemen beschadigd. Hierdoor wordt het risico op uitbraken van ziekten nog groter omdat mensen hun behoefte in de buitenlucht moeten doen en onveilig water drinken. Er zijn al gevallen van diarree, luchtweginfecties en huidziekten gemeld. Verwacht wordt dat de situatie de komende dagen en weken zal blijven verslechteren aangezien de zware regenval aanhoudt.   

Kinderen in een tijdelijk leercentrum in Pakistan

5 september 2022: Jonge meisjes en jongens leren voor de eerste keer in een UNICEF-ondersteund tijdelijk leercentrum. Umerkot district, Sindh provincie Pakistan.

Wat doet UNICEF?  

De delen die nu onder water liggen, zijn de kwetsbaarste gebieden van Pakistan. Al voor deze ramp leden kinderen in deze gebieden aan ondervoeding en hadden zij slecht toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. UNICEF was hier al actief en heeft de hulpverlening opgeschaald en uitgebreid. 

 • UNICEF levert veilig drinkwater, levensreddende medische benodigdheden, medicijnen en vaccins, therapeutische voeding en hygiënekits voor kinderen en gezinnen.  
 • We richten ook tijdelijke leercentra op en zorgen voor de bescherming en het psychosociaal welzijn van getroffen kinderen.  
 • Tot nu toe hebben we zo'n 300.000 mensen bereikt. De verwachting is dat er nog veel meer nodig zal zijn om alle getroffen gezinnen te bereiken.
Hygiënekits onderweg in Pakistan

2 september 2022: Jongen neemt hygiënekit in ontvangst, Mirpur Khas district, Pakistan.

Hygiënekits

UNICEF levert verschillende levensreddende middelen. Een voorbeeld hiervan zijn de levering van hygiënekits in de zwaarste getroffen gebieden in Pakistan. Door slechte sanitaire omstandigheden zijn deze kits van groot belang. Dit kit bevat genoeg middelen om een familie wel drie maanden te ondersteunen.

Een kit bevat:

 • Zeep
 • Desinfectiemiddel
 • Wasmiddel
 • Emmers
 • Doeken
 • Schoon ondergoed
 • Menstruele benodigdheden
 • Een jerrycan

Help kinderen in nood. Vandaag en morgen.

Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en à la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp. 

Steun nu kinderen in een noodsituatie