Kinderen uit Oekraïne hebben vrede nodig. Nu.

De oorlog in Oekraïne is een grootschalige humanitaire crisis met verwoestende gevolgen voor kinderen. Miljoenen mensen zijn op de vlucht en raken van elkaar gescheiden. Kinderen zijn getraumatiseerd, in shock. Miljoenen kinderen en hun families hebben dringend veiligheid, bescherming en humanitaire hulp nodig.

Gevlucht meisje en moeder in Lviv

Dit meisje van 1 en haar moeder Asya vluchtten voor het geweld in Kiev. De vader van het meisje werkt als arts op de eerste hulp, en bleef achter in Kiev om te helpen. 'Hij moest blijven om levens te redden', vertelt Asya. 'We moesten weg om ons eigen leven te redden. Dit is het beste dat ik kan doen voor mijn dochter'. 

Dit meisje van 1 en haar moeder Asya vluchtten voor het geweld in Kiev. De vader van het meisje werkt als arts op de eerste hulp, en bleef achter in Kiev om te helpen. 'Hij moest blijven om levens te redden', vertelt Asya. 'We moesten weg om ons eigen leven te redden. Dit is het beste dat ik kan doen voor mijn dochter'. 

Help kinderen in nood. Vandaag en morgen.

Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en á la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp. 

Steun nu kinderen in een noodsituatie

De huidige situatie 

Meer dan 11 miljoen mensen zijn hun huis inmiddels ontvlucht. Dat is bijna een kwart van de gehele Oekraïense bevolking. Hiervan zijn 8 miljoen mensen op de vlucht in Oekraïne zelf, waarvan 2.8 miljoen nog kind zijn. Hun leven en toekomst is in groot gevaar. Ziekenhuizen, scholen en cruciale infrastructuur zijn verwoest.

Dit zijn de meest recente updates:

 • De WHO meldt 250 aanvallen op gezondheidszorgfaciliteiten
 • Meer dan 11 miljoen mensen zijn gevlucht, waarvan 6.3 miljoen naar buurlanden en omgrenzende landen. De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen
 • Minstens 13 miljoen mensen zitten vast in gebieden waar gevochten wordt en kunnen niet weg omdat het te gevaarlijk is, of omdat bruggen en wegen zijn verwoest
 • Meer dan 870 scholen en onderwijsfaciliteiten zijn beschadigd
 • 1,4 miljoen mensen hebben op dit moment geen toegang tot schoon water
 • Meer dan 2 miljoen kinderen van 6 tot 23 maanden, evenals jonge of aankomende moeders, hebben snel aanvullende voeding nodig
 • De humanitaire condities, zoals toegang tot voeding, water en medicijnen, worden met de dag slechter in steden als Marioepol. Het blijft ontzettend lastig voor humanitaire hulpverleners om mensen te bereiken met hulp

Wat heeft UNICEF tot nu toe bereikt?

 • UNICEF heeft in Moldavië, Bulgarije, Polen, Italië, Slowakije en Roemenië nu 24 Blue Dots geopend. Blue Dots zijn veilige noodhulpposten waar Oekraïense kinderen en gezinnen toegang hebben tot verschillende informatie en diensten. Families krijgen er bescherming, psychosociale hulp, advies over het verdere verloop van hun vlucht, gezondheidszorg en even ruimte om uit te rusten. 
 • We hebben 288.853 kinderen in Oekraïne voorzien van lesmaterialen, waardoor deze kinderen onderwijs kunnen volgen vanuit bijvoorbeeld schuilkelders en metrostations. 
 • Samen met partners werkt UNICEF in Oekraïne aan het bereiken van zoveel mogelijk kinderen met veilig en passend onderwijs. Zo worden meer dan 80.000 ontheemde leerlingen bereikt met het online leerplatform All-Ukrainian Online Schedule. 
 • We hebben 491.125 kinderen en hun verzorgers psychosociale hulp gegeven. 
 • We hebben meer dan 1.6 miljoen mensen toegang tot zorg gegeven, door het verstrekken van medische hulpmiddelen en diensten.
 • We hebben 2 miljoen mensen toegang tot schoon drinkwater gegeven.

We zullen ons dag in, dag uit in blijven zetten voor Oekraïense families. Kinderen moge niet de dupe worden van het geweld.