Afghanistan: geen tijd te verliezen

Door aanhoudende droogte, jarenlange conflicten, een ingestorte economie en de machtsovername zijn kinderen terechtgekomen in een schrijnende humanitaire situatie. Daarbovenop is het land kortgeleden ook nog eens getroffen door een zware aardbeving, wat de situatie alleen maar verergert.

De kinderen in Afghanistan zijn opnieuw getroffen door een ramp. Afgelopen woensdag 22 juni 2022 werd het land opgeschrikt door een zware aardbeving. Duizenden kinderen zijn hierdoor in direct gevaar en hebben nu levensreddende middelen nodig. UNICEF is ter plaatse om noodvoorraden uit te delen, waaronder hygiënekits, warme kleding, dekens en tenten. Maar er is méér nodig. Help jij ons helpen?

Help de kinderen in Afghanistan

Er is geen tijd te verliezen.

Doneer nu

95%

van de huishoudens heeft niet genoeg voedsel

1 miljoen

kinderen lopen het risico te overlijden door ernstige acute ondervoeding

4 miljoen

kinderen gaan niet naar school

Gevaarlijkste land om op te groeien

Afghanistan is het gevaarlijkste land om als kind op te groeien. Ruim 22,8 miljoen mensen in het land lijden hierdoor honger, waarvan een groot deel kinderen. Door armoede, scholensluitingen door corona en de machtsovername in augustus gaan er minder kinderen naar school. UNICEF richt zich in Afghanistan daarom onder andere op het behandelen van ondervoede kinderen en het garanderen van onderwijs voor ieder kind.

Voedselcrisis in Afghanistan

Eten is onbetaalbaar geworden en er dreigt een voedselcrisis voor miljoenen Afghaanse kinderen. Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van de huishoudens in Afghanistan niet genoeg te eten heeft. 22.8 miljoen Afghanen kampen met acute voedselonzekerheid en ongeveer 3,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar lijden aan acute ondervoeding. Minstens 1 miljoen van hen loopt het risico te overlijden aan ernstige acute ondervoeding.

Afghaanse meisjes in een door UNICEF gesteund leercentrum

Afghaanse meisjes in een door UNICEF gesteund leercentrum

Afghaanse meisjes in een door UNICEF gesteund leercentrum

Onderwijs voor Afghaanse meisjes

Naast een voedselcrisis spelen er nog meer problemen in Afghanistan. Zo maakt UNICEF zich zorgen over de verslechterde positie van Afghaanse meisjes. Meisjes mogen sinds de machtsovername namelijk niet meer naar de middelbare school. En dat terwijl onderwijs vaak bescherming biedt tegen kindhuwelijken en kinderarbeid. Dat maakt dat onderwijs voor meisjes een van de speerpunten is voor UNICEF in Afghanistan.

Wat doet UNICEF?

We zijn al 65 jaar actief in Afghanistan en we blijven aanwezig in elke regio om hulp te bieden. Dit is wat we doen:

  • UNICEF en WFP zetten mobiele gezondheids- en voedingsteams in in moeilijk bereikbare gebieden. We geven kant-en-klaar levensreddende voeding aan ernstig ondervoede kinderen. Ook behandelen we ondervoede zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
  • We startten een geldhulpprogramma waarmee gezinnen voedsel en medicijnen kunnen kopen voor hun kinderen. Zo gaan we het risico op honger, kinderarbeid en kindhuwelijken tegen.
  • UNICEF roept de Afghaanse autoriteiten op om alle meisjes onmiddellijk toegang tot onderwijs te verlenen
  • Ook werkt UNICEF samen met lokale organisaties om gemeenschappen bewust te maken van de risico's voor meisjes als ze vroeg trouwen. Schooluitval, huiselijk geweld, discriminatie, misbruik en psychische problemen zijn daar voorbeelden van.
  • We behandelen kinderen tegen uitdroging bij diarree en vaccineren baby’s en jonge kinderen tegen veelvoorkomende ziekten.
  • We zorgen voor schoon water en verspreiden hygiënepakketten met onder andere zeep.

Help kinderen in nood. Vandaag en morgen.

Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en á la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp. 

Steun nu kinderen in een noodsituatie