Zondag 20 november was het Kinderrechtendag. Op deze dag vieren we elk jaar dat op 20 november 1989 de Verenigde Naties in New York het Kinderrechtenverdrag unaniem hebben aangenomen. Rond Kinderrechtendag staat de hele wereld daarom een beetje extra stil bij kinderrechten. Van New York tot Nairobi.
Ook in Nederland stonden we stil bij de rechten van het kind. Zo kleurden verschillende provinciehuizen, gemeentehuizen, theaters, kerken, kastelen, vijvers en fonteinen blauw.
In Nederland kleurden in 2022 o.a. deze gebouwen blauw:
Op Kinderrechtendag stond ook het familiepark Plaswijckpark in het teken van kinderrechten, want daar vond het Kinderrechtenfestival plaats. Er werden veel activiteiten georganiseerd, zoals kinderrechten JENGA, Memory en BINGO. Maar natuurlijk kon er ook gewoon gedanst, gesjoeld en geschaakt worden.
Twee meisjes spelen kinderrechten JENGA op het Kinderrechtenfestival in Plaswijckpark, Rotterdam
© Reekers 2022
Twee meisjes spelen kinderrechten JENGA op het Kinderrechtenfestival in Plaswijckpark, Rotterdam
© Reekers 2022
Ook op social media lieten veel mensen van zich horen voor kinderrechten. In deze prachtige video 'BLUE Lights' wordt gedanst door Mathile en Emi van ballet- en dansschool Marut Jorquera.
Kinderrechtendag 2022 is voorbij, maar je kunt het hele jaar in de klas aan de slag met kinderrechten. Bekijk hieronder de opties.
Wil je jouw klas meer vertellen over kinderrechten? We hebben ruim 140 vrijwillige jeugdvoorlichters die jouw leerlingen op een interactieve manier meer kunnen vertellen over kinderrechten.
Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen hun rechten kennen, zodat ze beter voor zichzelf op kunnen komen, bieden we gratis lesmateriaal en educatieve programma’s aan voor het basis- en voortgezet onderwijs.
Ben je op zoek naar een leuk onderwerp voor jouw spreekbeurt of werkstuk? Denk dan eens aan kinderrechten! We hebben een heel handig Spreekbeurt Stappenplan én je kunt een UNICEF-spreekbeurtpakket bestellen!
Naast advies geven aan UNICEF gaat het UNICEF jongerenpanel ook aan de slag met een eigen project over een onderwerp dat zij belangrijk vinden en waarmee zij impact maken op leeftijdsgenoten.
© UNICEF NL/2022/van den Eijnden
Dit zijn Daan, Daksh, Eliona, Frédérique, Hashim, Ilias, Janou, Lou-Anne, Madina, Raouan, Shama, Nayobé, Pleun, Roos en Yoel. Samen vormen zij het UNICEF jongerenpanel.
Het UNICEF jongerenpanel denkt mee, praat mee én beslist over het werk van UNICEF. Het UNICEF jongerenpanel bestaan uit vijftien jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Zij laten zich horen over dingen die zij belangrijk vinden en zorgen er samen met UNICEF voor dat er naar de mening van jongeren wordt geluisterd en de stem van jongeren wordt meegenomen in de projecten van UNICEF.
Alle kinderen over de hele wereld hebben dezelfde rechten. Deze kinderrechten zijn vastgelegd in 54 artikelen in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Met deze kinderrechten zorgen we ervoor dat kinderen waar ook ter wereld veilig en gezond kunnen opgroeien. Een paar voorbeelden:
Meer weten? Lees hier meer over kinderrechten of bekijk de video hieronder.