Jemen staat aan de rand van de afgrond

De oorlog in Jemen duurt inmiddels al meer dan zes jaar. Ongeveer 70% van de bevolking, waaronder 11,3 miljoen kinderen, is afhankelijk van humanitaire hulp. Kinderen lijden onder de voortdurende onveiligheid, ondervoeding, angst en het feit dat hun dagelijks leven op z’n kop staat. Er is een gebrek aan alles, zelfs aan water en medische zorg. En door de impact van corona wordt de toegang tot levensreddende zorg nu voor nog meer kinderen bedreigd.

11,3 miljoen kinderen

zijn afhankelijk van humanitaire hulp

2,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar

zijn acuut ondervoed, waarvan 400.000 kinderen levensbedreigend

2 miljoen kinderen

gingen al voor de coronapandemie niet naar school

Ondervoeding, conflict en corona. 

 Op 25 maart 2015 vielen in Jemen de eerste bommen van het huidige conflict, en sindsdien kampt het land met de grootste humanitaire crisis ter wereld. Niet alleen oorlog, maar ook overstromingen, een economische crisis en woestijnsprinkhanen zorgen voor een rampzalige voedsel- en gezondheidscrisis. Zeventig procent van de bevolking – waaronder 1,2 miljoen kinderen – is afhankelijk van humanitaire hulp. 1,7 miljoen kinderen zijn ontheemd geraakt door het geweld. En 2,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn acuut ondervoed. Daar komen nu de gevolgen van een wereldwijde pandemie nog eens bovenop.

Help de kinderen in Jemen

Geef nu

Jemen was voor het conflict en de coronacrisis al één van de armste landen in de regio, maar door de zes jaar strijd wordt tien jaar vooruitgang in Jemen teniet gedaan. Het gebrek aan veilig drinkwater en voedsel vormt een serieus gezondheidsrisico. Al vóór de coronacrisis was het gezondheidssysteem van Jemen uiterst kwetsbaar. Per 10.000 mensen zijn er in het land maar minder dan vijf ziekenhuisbedden. UNICEF-collega’s uit het veld melden nu al een daling in het aantal moeders en baby’s dat gezondheidszorg krijgt. Door angst voor het virus of lockdown-maatregelen wordt de toegang tot zorg steeds nijpender. In een land waar kindersterfte al schrikbarend hoog is, zijn de directe en indirecte gevolgen van een pandemie bijna niet te overzien.

Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedselcrisis ter wereld. 2,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn ondervoed.

Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedselcrisis ter wereld. 2,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn ondervoed.

Wat doet UNICEF?

Ondanks de moeizame veiligheidssituatie en de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt, weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. We staan klaar om ontheemde families in regio’s met veel geweld te voorzien van pakketten met levensreddende middelen. De voedings- en gezondheidsprogramma’s blijven zo veel mogelijk doorgaan, ook tijdens deze wereldwijde pandemie.

De strijd tegen corona

UNICEF doet er alles aan om verdere verspreiding van corona te voorkomen en ervoor te zorgen dat de crisis levensreddende hulp niet in de weg staat.

UNICEF:

  • informeert gemeenschappen over COVID-19 en infectiepreventie,
  • traint gezondheidsmedewerkers en lokale zorgverleners in infectiepreventie en controle,
  • beschermt gezondheidspersoneel met beschermende pakken en materialen,
  • verstrekt essentiële hulpgoederen zoals (levensreddende) medicijnen, therapeutische voeding, medische apparatuur, gezondheidstenten, hygiënekits, watertanks en noodlatrines, 
  • zet alles op alles om ervoor te zorgen dat reguliere basiszorg en voedingszorg, zoals de behandeling van kinderen met acute ondervoeding, op een veilige manier door kan blijven gaan.
Vaccinatie in Jemen

De coronacrisis maakt het ontzettend lastig om levensreddende hulp te blijven geven. UNICEF doet er alles aan om gezondheidsklinieken open te houden, en zorgverleners te beschermen tegen het coronavirus.

De coronacrisis maakt het ontzettend lastig om levensreddende hulp te blijven geven. UNICEF doet er alles aan om gezondheidsklinieken open te houden, en zorgverleners te beschermen tegen het coronavirus.

In 2020 gaf UNICEF o.a. psychosociale hulp aan 430.000 kinderen en verzorgers en hebben 1,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar micronutriënten, zoals mineralen en vitamine A, gekregen om aan te sterken.

In 2021 willen we 

  • ruim 320.000 kinderen behandelen tegen ernstige acute ondervoeding;
  • 5,5 miljoen kinderen vaccineren tegen polio;
  • 6,8 miljoen mensen voorzien van toegang tot schoon water;
  • Psycosociale ondersteuning bieden aan 900.000 kinderen en verzorgers.

Jouw hulp is daarbij onmisbaar!

Help de kinderen in Jemen

Geef nu