Klimaatactiviste Vanessa Nakate nieuwe UNICEF Goodwill Ambassadeur

19 september 2022

De 25-jarige Oegandese klimaatactiviste Vanessa Nakate is aangesteld tot nieuwe UNICEF Goodwill Ambassadeur. Vorige week reisde Nakate met UNICEF naar Turkana County, een gebied in het noordwesten van Kenia. Ze zag daar met eigen ogen dat veel mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater of voedsel door de ergste droogte in Oost-Afrika in de afgelopen 40 jaar.

Vanessa Natake met moeder en baby in Kenia

Vanessa Natake praat met Christine Lokotor en haar 11 maanden oude dochter Apua Akadoli. Apua neemt deel aan een behandelprogramma voor kinderen met ernstige acute ondervoeding, waar ze therapeutische voeding ontving. 

Vanessa Natake praat met Christine Lokotor en haar 11 maanden oude dochter Apua Akadoli. Apua neemt deel aan een behandelprogramma voor kinderen met ernstige acute ondervoeding, waar ze therapeutische voeding ontving. 

Klimaatramp

Tijdens haar reis met UNICEF ontmoette Nakate kinderen en hun gezinnen die dagelijks de gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden. Zoals moeders en baby’s die levensreddende behandelingen krijgen tegen ernstige ondervoeding. Ook zag ze hoe watervoorzieningssystemen op zonne-energie gezinnen helpen.

‘’Met vier opeenvolgende mislukte oogsten zijn veel kinderen beroofd van hun basisrechten. Eén gemeenschap had al meer dan twee jaar geen enkele regenval gehad. Dit is meer dan een voedselcrisis, het is een direct gevolg van ons verslechterende klimaat. Deze rol bij UNICEF zal mij meer kansen bieden om kinderen en jongeren te ontmoeten op de plaatsen die het meest worden getroffen door klimaatverandering en om met mijn platform voor hen op te komen,’’ zegt Natake.

Jonge activiste in ongehoord continent

Sinds januari 2019 protesteerde Nakate samen met andere jongeren uit haar familie in de straten van Kampala.  Naar het voorbeeld van klimaatactiviste Greta Thunberg bleef ze elke week protesteren. Door haar protesten werd ze een bekend gezicht in de jongerenbeweging die over de hele wereld ‘staakt’ voor het klimaat.

In 2020 kreeg ze wereldwijde bekendheid toen ze werd weggesneden uit een nieuwsfoto waarin ze samen met Thunberg en een andere witte klimaatactiviste verscheen. Nakate’s reactie op het incident, waarin ze zei dat de nieuwszender ‘’niet alleen een deel van de foto heeft weglaten maar een heel continent wegliet,’’ haalde internationale krantenkoppen.

Nakate heeft sindsdien haar platform gebruikt om te pleiten voor klimaatrechtvaardigheid die geen enkele gemeenschap buitensluit. Ze vindt dat juist de mensen in gebieden die de klimaatcrisis het hardst treft, zoals in Afrika, gehoord moeten worden.

Groot bereik

‘’Als een jonge Afrikaanse vrouw, moest ik vechten om gehoord te worden door media en beleidsmakers. Hoewel ik geluk heb dat ik nu een platform heb, ben ik van plan voor anderen te blijven vechten. Ik vecht met UNICEF voor mensen die aan de frontlinies van de klimaatcrisis staan, zoals de mensen die ik ontmoette in Turkana,’’ zegt Nakate.

De jonge activiste is de oprichtster van Rise Up Movement. Een platform dat de stemmen van Afrikaanse klimaatactivisten wil laten horen maar ook projecten opzet om zonnepanelen te plaatsen bij Oegandese scholen op het platteland. Nakate sprak wereldleiders toe op de klimaattop COP25 en COP26 en stond op de cover van TIME magazine.

Klimaatverandering bedreigt kinderen

Wereldwijd leven ongeveer 1 miljard kinderen – bijna de helft van de 2,2 miljard kinderen in de wereld- in een land dat door de UNICEF Klimaatrisico Index voor Kinderen is geclassificeerd met ‘extreem hoog risico’ op de gevolgen van klimaatverandering. In totaal zijn er 33 landen waarin kinderen dit extreme risico lopen. Kinderen in deze landen worden bedreigd in hun rechten op onderwijs, gezondheid, bescherming en lopen meer risico om dodelijke ziektes op te lopen. De top tien landen in deze index liggen allemaal in Afrika.