Zoek het uit!

alles over dit onderzoek

Je hoort het vaak: jongeren tussen de 10 en 18 jaar hebben steeds meer stress. Maar je weet het pas echt als je het goed uitzoekt. Dus dat deed UNICEF.

Steeds meer stress?

Veel mensen denken dat jongeren zoals jij steeds vaker last hebben van stress. Ze moeten namelijk best veel: goede cijfers halen, een bijbaantje zoeken, vrienden maken, nadenken over de toekomst... Sommige jongeren hebben gescheiden ouders, anderen zijn gevlucht uit het buitenland of worden gepest op school. Het zijn problemen die voor extra stress zorgen. En dan is er ook nog de druk van Instagram, Snapchat en TikTok om te voldoen aan 'het perfecte plaatje'. De druk op jongeren is dus best groot, zou je denken. Maar is dat ook zo? Om op die vraag antwoord te krijgen, deed UNICEF, samen met het Trimbos Instituut, de Universiteit Utrecht en Stichting Alexander, onderzoek. De titel: 'Geluk onder druk?'

Vraag het ze zelf

Je kunt aan psychologen, leraren en andere experts vragen of ze denken dat jongeren veel stress hebben. Maar het meest voor de hand ligt het natuurlijk om het jongeren zélf te vragen. Dat is dan ook de kern van dit onderzoek: jongeren komen zelf aan het woord en vertellen hoe het met ze gaat. Maar dat is niet het enige: jongeren hebben ook meegedacht over de opzet van het onderzoek. Zoals: welke vragen gaan we stellen? En: hoe gaan we de antwoorden analyseren? En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren minder stress hebben?

Het complete plaatje

Er wordt wel vaker onderzoek gedaan onder jongeren. Maar 'Geluk onder druk?' is om verschillende redenen uniek. Zo dachten jongeren zélf mee over de vragen, de gesprekken en de methoden die werden gebruikt. En geeft het onderzoek de eerste cijfers over stress onder jongeren. Ook ging veel onderzoek in het verleden vooral over psychische problemen en klachten. In dit onderzoek wordt ook de 'positieve mentale gezondheid' van jongeren meegenomen. Waar worden ze blij van? Hebben ze zelfvertrouwen? Wat geeft hun leven zin? En zijn ze in staat om na tegenslag weer op te krabbelen? Ook die vragen wilde UNICEF graag beantwoord hebben.

Hoe hebben we onderzoek gedaan?

Voor dit onderzoek hebben duizenden jongeren vragenlijsten ingevuld. Daarnaast zijn er diepte-interviews en groepsgesprekken gehouden. Het vragenlijstonderzoek is representatief voor scholieren tot 16 jaar. Dit betekent dat er genoeg scholieren verspreid over Nederland zijn ondervraagd om te kunnen zeggen dat de uitkomsten van het onderzoek voor deze groep jongeren in Nederland gelden.

‘Ik heb veel stress gehad over: hoor ik er wel bij, ben ik goed genoeg, ben ik grappig genoeg? Ik heb me toen eenzaam gevoeld. Ik voelde de druk om me constant perfect voor te doen. Ook tegenover mensen die ik helemaal niet mocht, maar dat waren de enige mensen in mijn klas, dus dan moest je er maar mee op kunnen schieten. Als ik thuiskwam dan had ik al mijn vrolijke energie al verspild op school en zat ik veel op mijn kamer. Een beetje YouTube-filmpjes of Netflix kijken.'

(Linde, 16 jaar)

Was dit interessant? Deel het!