Stoom uit je oren

Hoe zit het met stress onder jongeren?

Een beetje stress heeft iedereen wel eens. Heel normaal. Maar als je je regelmatig behoorlijk gestrest voelt, dan wordt het wel vervelend. Wat weten we over stress bij jongeren?

#Fact

27% van de jongeren (10 tot 18 jaar) heeft vaak stress door school of huiswerk. Daarmee wint school(werk) de prijs van de grootste stressbron voor jongeren.

School geeft stress

In de laatste jaren is de hoeveelheid druk die die jongeren voelen door schoolwerk flink gestegen. Het gevoel hebben de hele tijd te moeten presteren, stress om toetsen, om cijfers, de hoeveelheid toetsen en huiswerk... Allemaal redenen voor stoom uit je oren. Oh, en ook omgaan met leeftijdsgenoten is niet altijd ontspannend. Soms voert dat de druk nog op.

#Facts

  • Kinderen in groep 7 en 8 worden het meest gestrest van de mening van anderen, en daarna van huiswerk en school.
  • 1 op de 3 jongeren tussen de 12 en 16 jaar voelt regelmatig druk om aan verwachtingen van zichzelf of van anderen te voldoen.
  • Bijna de helft van de 16-jarigen voelt druk door schoolwerk.
  • Meisjes voelen meer prestatiedruk dan jongens.
  • 1 op de 10 jongeren heeft stress over de mening van anderen.
  • 1 op de 12 jongeren heeft stress door de situatie thuis.

‘Toetsweken zijn een enorme hel. De weken ervoor ben je ontspannen en denk je ‘het komt wel goed’. Maar dan de week van tevoren heb ik echt heel veel stress, dan ben ik elke keer weer bang om te falen. Bijna niemand gaat relaxt met toetsweken om. Sommigen slapen niet meer of huilen de hele nacht en bij anderen gaan hun handen of ogen trillen. Je kan dan ook niet meer naar elkaar toe om te relaxen want twee weken voor een toetsweek doet niemand meer iets met z’n vrije tijd.’

(Linde, 16 jaar)

Social misverstand

Je bent vast wel eens gewaarschuwd voor de negatieve kanten aan social media. Ze zouden grote bronnen zijn van stress en sociale druk. Het perfecte plaatje van jezelf neerzetten, hopen op zeeën aan likes en volgers, fear of missing out… Uit dit onderzoek blijkt dat jongeren zelf maar weinig stress ervaren van social media. Ze zien het als een volkomen logisch onderdeel van het leven, met juist ook veel positieve kanten aan, zoals sociale steun. En laat sociale steun nou net goed helpen tégen stress…

Was dit interessant? Deel het!