Hoe gaat het met jongeren?

Goed nieuws: je floreert

Jongeren zoals jij zitten over het algemeen goed in hun vel, ze floreren. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Lekker in je vel zitten betekent...

  • Je floreert. Oftewel: je voelt je gelukkig en je hebt het idee dat je leven betekenis heeft.
  • Dat je een sterk ontwikkeld gevoel van eigenwaarde hebt. Je hebt het gevoel dat je jezelf kunt zijn. En je voelt je zeker als je dingen doet. Je hebt zelfvertrouwen.
  • Dat je veerkracht hebt. Als het even tegenzit, dan bounce je snel weer terug.
  • Dat je je niet al te veel zorgen maakt over de toekomst. Je denkt: het komt wel goed.

#Fact

75% van de Nederlandse jongeren floreert. Dat betekent dat ze meestal positief zijn en dat ze hun leven zinvol vinden.

Maar zitten alle jongeren dan goed in hun vel?

Nee, was het maar waar. Niet alle jongeren floreren. Voor jongeren die niet bij beide ouders wonen - bijvoorbeeld omdat ouders gescheiden zijn - kan het zijn dat ze soms minder lekker in hun vel zitten. Ook als je op het vwo of hbo zit, is de kans groter dat je stress hebt van school of huiswerk. En voor jongeren met een migratieachtergrond kan het zijn dat je minder sociale steun ervaart. Een beetje extra aandacht kan voor deze groepen geen kwaad. Wil je hier meer over weten? Lees dan in het uitgebreide rapport op unicef.nl/gelukonderdruk (hoofdstuk 2.3.6)

#Fact

Minder dan 10% van alle jongeren maakt zich zorgen over de toekomst. Voor jongeren op de middelbare school ligt dit wel wat hoger dan voor jongeren op de basisschool, namelijk 20%.

‘Ik word gelukkig van met mijn vrienden zijn. Dan gaan we bijvoorbeeld na school naar de Appie om daar eten te kopen en daarna op het plein zitten. Dat is dan heel gezellig. Ik denk dat het me ook zo blij maakt omdat ik vroeger op de basisschool niet zulke goede vriendschappen had. Dan waren we meestal alleen maar aan het roddelen. Nu op de middelbare school is het gewoon altijd leuk met elkaar.'

(Dija, 13 jaar)

Meisjes vs. jongens

Meisjes voelen over het algemeen meer stress dan jongens. Ze zijn minder tevreden met hun leven en voelen sneller emotionele problemen. Ze piekeren vaker en maken zich zorgen over wat anderen van ze vinden. En tenslotte voelen meisjes een grotere druk dan jongens. Meer druk van schoolwerk en om aan de verwachtingen van zichzelf en anderen te voldoen. En meisjes ervaren minder veerkracht dan jongens.

Was dit interessant? Deel het!