Ken je rechten

Wist je dat jij er eigenlijk récht op hebt om lekker in je vel te zitten? Kijk maar in het Kinderrechtenverdrag.

Het Kinderrechtenverdrag

Eh, wat is dat?

Op 20 november 1989 maakten de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Het is opgericht met het idee dat ieder kind op aarde gezond moet kunnen opgroeien, zich moet kunnen ontwikkelen en het beste uit het leven moet kunnen halen.

Wie zorgen dat het wordt nageleefd?

Alle landen die het Verdrag ondertekend hebben, moeten eraan werken om te zorgen dat kinderen die rechten ook echt krijgen. Elke regering is daar verantwoordelijk voor, maar ook je ouders en eigenlijk iedereen om je heen.

En ik heb er dus eigenlijk recht op om goed in mijn vel te zitten?

Zeker. Want alleen dan kun je gezond opgroeien, je ontwikkelen en een fijn leven hebben. Het zit verweven in alle artikelen die in het Verdrag staan. Kijk maar naar deze vier voorbeelden:

Artikel 12: Luisteren naar de mening van jongeren

Jij hebt recht op een eigen mening, en volwassenen moeten daar ook naar luisteren. Helemaal als het gaat over onderwerpen die jouw leven aangaan. En dus heb je het recht om gehoord te worden. Dat kan alleen in een veilige omgeving, waarin volwassenen je gelijkwaardig behandelen en echt naar je luisteren.

Artikel 17: Informatie

Je hebt recht op informatie, helemaal als het gaat over je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Want alleen dan kun je slimme keuzes maken over de manier waarop je leeft. Denk maar aan gezond eten, sporten en omgaan met stress.

Artikel 29: Onderwijs

Je hebt recht op goed onderwijs. En dan gaat het niet alleen over zorgen dat je meer kennis krijgt. Je moet je zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen, zodat je allerlei uitdagingen in je leven beter aankunt. Ruzies oplossen, vriendschappen maken, kritisch denken, goed voor jezelf zorgen... Allemaal onderdelen.

Artikel 31: Spel en vrije dag

Jawel, ook op rust, vrije tijd en leuke dingen doen heb je recht. En dus mag je schema niet volgepropt worden met schoolwerk en andere verplichtingen. Eigenlijk is dit recht net zo belangrijk als het recht op voeding, een dak boven je hoofd, gezondheidszorg en naar school kunnen gaan.

Wat kunnen jongeren doen om te zorgen dat volwassenen het verdrag naleven?

Alleen als je weet wat je rechten zijn, kun je ermee aan de slag. Op de website van UNICEF vind je ze allemaal op een rij. Wil je opkomen voor je rechten? Een tip: duw niet stampvoetend het verdrag onder de neus van een volwassene, maar ga met de kennis die je hebt rustig het gesprek aan. In dialoog, waarin jullie goed naar elkaar luisteren en vragen stellen, komen jullie vast stappen verder.

Was dit interessant? Deel het!