The Basics

belangrijkste punten in een notendop

Wat zijn nu de belangrijkste punten van het UNICEF-onderzoek 'Geluk onder druk?' Dat lees je hier.

1. Het gaat met de meeste jongeren best goed. Ze 'floreren'. Dat betekent: ze zijn vrolijk, staan positief in het leven en hebben het gevoel dat hun leven zin heeft.

2. Maar... het gaat niet met álle jongeren even goed. Het kan zijn dat je tot een 'risicogroep' behoort. Niet dat het dan meteen heel slecht gaat met je, maar de kans is wel groter dat je minder goed in je vel zit. Je loopt bijvoorbeeld meer risico als je ouders gescheiden zijn. Jongeren op het vwo en hbo of met een migratie achtergrond hebben vaak meer stress over school. En meisjes lopen meer risico dan jongens.

3. Jongeren ervaren verreweg het vaakst stress door school. Jullie vinden dat scholen te veel nadruk leggen op presteren en te weinig op (persoonlijke)ontwikkeling. Toetsweken zorgen regelmatig dat de stoom uit je oren komt.

4. Social media worden vaak als een bron van stress gezien. Want je moet altijd maar zoveel mogelijk likes verzamelen en voldoen aan het perfecte plaatje. Maar dat zien jullie anders. Social media horen erbij, zeggen jullie, en ze hebben ook veel positieve kanten - die dan weer stressverlagend zijn.

Onder de afbeelding gaat de opsomming verder

5. Waar worden jullie blij van? Van een veilige omgeving, thuis en op school. Van de mogelijkheid om te sporten en andere hobby's te hebben. Van jezelf kunnen ontwikkelen. Maar ook van soms gewoon lekker kunnen chillen. En van de mogelijkheid om jezelf te kunnen zijn onder alle omstandigheden.

6. Dus de opdracht is duidelijk: maak jongeren blijer en zorg voor minder stress. Ouders, leerkrachten, gemeenten, scholen en de overheid kunnen daar allemaal een rol in spelen. Samen werken aan het verminderen van prestatiedruk, jongeren serieus nemen en zorgen voor meer sociale steun. Of zorgen dat je makkelijker toegang krijgt tot psychische hulp en genoeg vrije tijd hebt. Maar UNICEF kan ook iets doen. Wat? De uitkomsten van dit onderzoek aankaarten bij de mensen die ertoe doen. Zodat er ook écht actie komt.

7. Natuurlijk kun je als jongere ook zelf iets doen om (nog) beter in je vel te komen zitten. Daarover hebben de jongeren in dit onderzoek ook nagedacht. Ze hebben adviezen voor elkaar bedacht. Zoek niet steeds naar meer, meer, meer, zeggen ze. En: heb respect voor elkaar, accepteer minder fijne dingen en vraag hulp als je die nodig hebt.

8. UNICEF zal erop blijven hameren dat jullie situatie aandacht krijgt. Want ieder kind op aarde moet gezond kunnen opgroeien, moet zich kunnen ontwikkelen en moet het beste uit het leven kunnen halen. Dat staat in het Verdrag voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Ook Nederland heeft dit verdrag ondertekend.

Was dit interessant? Deel het!