Aan de slag met Speak up in de klas

Soms is het best lastig om je mening te geven, maar juist nu is het van belang dat jongeren meepraten en -denken over maatschappelijke thema's, zoals de coronamaatregelen en verkiezingen.

UNICEF Speak up in de klas is een gratis lespakket bedoeld voor jongeren in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo. In twee interactieve en creatieve lessen denken jongeren na over wat zij belangrijk vinden en gaan aan de slag met het vormen en uiten van hun mening, op een manier die bij hen past.

Wanneer de scholen weer open gaan, kan Speak up in de klas ook binnen de 1,5 metermaatregel gegeven worden. Meld je aan en ontvang 1 maart 2021 een e-mail van ons waarmee je toegang krijgt tot de lessen.

Wat je verder nog moet weten over dit lespakket:

  • Speak up in de klas is interessant tijdens de lessen Nederlands, Mens & Maatschappij en mentorlessen;
  • Het pakket sluit goed aan op de kerndoelen en kost weinig voorbereidingstijd;
  • Voor docenten is er een duidelijke handleiding, zodat de les makkelijk zelf te geven is;
  • In het lespakket worden belangrijke maatschappelijke onderwerpen op een leuke en verantwoorde manier in de klas besproken;
  • De klas wordt op een speelse manier uitgedaagd, bovendien sluit de les goed aan bij de beleveniswereld van leerlingen;
  • Het pakket bestaat uit twee lessen die zowel na elkaar, als afzonderlijk gegeven kunnen worden.

Speak up in de klas helpt leerlingen hun mening vormen

Aanmelden voor Speak up in de klas

De meningen van jouw leerlingen tellen mee

Speak up in de klas is onderdeel van de jongerenparticipatiecampagne Speak up van UNICEF. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar in heel Nederland worden door UNICEF gevraagd om hun meningen te laten horen over wat zij belangrijk vinden. De lessen van Speak up dragen daaraan bij.

Alle inzendingen worden bekeken, waarna een jongerenadvies wordt opgesteld. Dit advies wordt op 19 november aangeboden aan de politiek, namens alle jongeren van Nederland.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar speakup@unicef.nl.