Nederland hielp verwoest Beiroet

Op 4 augustus 2020 verwoestten twee explosies een groot deel van de Libanese hoofdstad Beiroet. De samenwerkende hulporganisaties, waaronder UNICEF, kwamen snel in actie.

Kort na de ramp hielden de organisaties achter Giro555 een nationale actie, die in totaal meer dan 15 miljoen euro opbracht. Wij besteedden ons deel van het opgehaalde bedrag aan eenmalige giften voor 14.000 kwetsbare huishoudens in Beiroet. Kinderen, ouderen, mensen met een beperking en alleenstaande moeders, die het voor de explosies al moeilijk hadden door de economische en coronacrisis, konden de bijdrage goed gebruiken voor bijvoorbeeld het betalen van huur, voedsel en medicijnen. Daarnaast gaven we ook andere hulp. Zo kregen kinderen psychosociale zorg, zodat ze de gebeurtenissen tijdens en na de ramp beter konden verwerken.

Kevin: ‘Ik mis school’

Ook Kevin (8) kreeg psychosociale zorg. Dat gebeurde op een door UNICEF ingerichte, veilige plek in een park in Beiroet. “We waren tv aan het kijken toen het gebeurde. Mijn broertje en ik waren heel bang. Hier voel ik me fijn, maar ik mis school heel erg.”

Fatme: ‘Ik moest huilen en schreeuwen’

Fatme (8) heeft net als Kevin nare herinneringen aan de ramp: “We zouden op bezoek gaan bij oma, toen het gebeurde. Het dak kwam naar beneden en mijn nichtje kreeg glas in haar gezicht. Ze moest naar het ziekenhuis.”

Lees meer over de actie voor Beiroet van Giro555

Was dit interessant? Deel het!