Dolblij met een dikke jas

2019 begon en eindigde met een campagne voor kinderen op de vlucht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Honderdduizenden Syrische en andere kinderen op de vlucht kregen van donateurs zoals u onmisbare hulp.

U hielp in 2019 op allerlei manieren kinderen op de vlucht

Want dankzij u kregen ze:

  • dekens en winterkleding
  • schoon water
  • onderwijs (we herstelden klaslokalen, zetten tijdelijke lokalen neer, trainden onderwijzers en deelden schoolmaterialen uit).
  • medische zorg en hulp als ze ondervoed waren

Adnan (12) past zijn nieuwe schoenen. Hij woont sinds kort weer in Raqqa in Noord-Syrië. Met zijn familie is hij twee jaar op de vlucht geweest.

Hiam is blij met haar laarzen

Hiam (5) verblijft met haar familie in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Ze is dolgelukkig met haar winterlaarzen.

Muna heeft voor het eerst winterkleding

Syrische Muna (11) vluchtte zes jaar geleden met haar familie naar Jordanië. Ze woont in een tent zonder verwarming en kon tot voor kort 's winters niet naar school omdat ze geen schoenen had. Dankzij een pakje van UNICEF heeft ze nu warme kleren en een paar stevige winterlaarzen. 'Voor het eerst in mijn leven,' vertelt ze blij.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Weam gaat weer naar school

De 12-jarige Weam (helemaal rechts op de foto) zit samen met haar broers en zussen in hun tent in kamp Ared al-Jeb in de Syrische provincie Idlib. Weam was pas vier toen de oorlog begon. ‘Mijn moeder is vlak daarna aan kanker overleden, mijn vader is pas geleden omgekomen toen ons dorp werd gebombardeerd.’ Weam en haar broers en zussen zijn maandenlang op de vlucht geweest, maar gaan nu weer naar school. UNICEF ondersteunt een onderwijsproject waaraan achthonderd kinderen in het kamp meedoen. In heel Syrië kregen vorig jaar bijna 2 miljoen kinderen de kans om weer naar school te gaan.

Zahra kan aansterken

Zahra’s moeder was vijf jaar lang in Syrië op de vlucht en kon tijdens haar zwangerschap geen goede voeding krijgen. Deze peuter is daardoor ondervoed geboren. Een mobiel hulpteam bezocht Zahra in Aleppo en gaf haar therapeutische voeding, zodat ze kan aansterken.

Water tanken

Vrachtwagens hebben water gebracht naar Tal Tamer in de Syrische provincie Hassakeh. Deze kinderen wachten op hun beurt, zodat ze hun emmer en flessen met schoon water kunnen vullen.

De opbrengst van de campagne die in december begon, vermelden we in het jaaroverzicht over 2020.

Welk artikel in het Kinderrechtenverdrag gaat over kinderen op de vlucht?

Onder meer Artikel 22, dat draait om het recht op bescherming. Lees meer over kinderrechten

Was dit interessant? Deel het!