Een pakje voor nu en voor later

Fariba (4) krijgt in een asielzoekerskamp in Griekenland een pakje dat haar beschermt tegen honger, kou en trauma’s.

Kinderen die zijn gevlucht voor de oorlog in Syrië, wonen vaak al jaren op een plek ver van huis. Het wordt tijd dat ze de kans krijgen om van die plek een echt thuis te maken, waar ze kunnen spelen, leren en bouwen aan hun toekomst.

Van kinderen die al jaren ver van huis wonen in Syrië, Jordanië of Libanon kun je niet meer zeggen dat ze op de vlucht zijn. Ze wonen ‘ergens’, zijn er zelfs geboren. Maar een tent of een wooncontainer is natuurlijk geen echt thuis. Hun ouders willen misschien ooit terugkeren naar hun oude bestaan. Of ze willen blijven waar ze zijn, in de wetenschap dat dat wat ze ooit hadden voorbij is en het beter is om nu wat van hun leven te maken.

Trouwen en werken

Vluchtelingenkamp Al Za’atari in Jordanië bijvoorbeeld, zit vol Syrische vluchtelingen die de draad van hun leven weer oppakken. Ze vinden een partner, krijgen kinderen en gaan door. Maar voor de kinderen die er wonen is het geen gemakkelijk bestaan. Ze trouwen vaak (te) jong, moeten werken om het gezinsinkomen aan te vullen of krijgen onderwijs in klassen die overvol zijn, omdat er een tekort is aan lesruimte en leraren. En dan zijn er ook nog de kinderen die het moeten zien te rooien zónder de veiligheid die een groot kamp als Al Za’atari biedt. Zij wonen in het Midden-Oosten maar ook in Griekenland op plaatsen zonder warmte, elektriciteit, onderwijs, water en andere voorzieningen. Allemaal dingen waar ze volgens het Kinderrechtenverdrag recht op hebben.

Ahmad (1) krijgt een inenting tegen mazelen, de bof en rodehond.

Pakketten met winterkleding voor een Syrisch gezin in Jordanië. ‘Ons leven is extreem moeilijk,’ zegt moeder Zaela.

In kamp Al Za’atari kunnen kinderen leren, spelen en psychosociale zorg krijgen. Dat gebeurt in Makani-centra (Makani betekent ‘Mijn plek’). De dagelijkse leiding is in handen van Syrische vluchtelingen zelf.

Basis voor de toekomst

UNICEF wil gevluchte kinderen beschermen tegen honger, kou en trauma’s en hen de kans geven om wat van hun leven te maken. Samen met u zorgen we dat ze naar school kunnen gaan en schoon water, medische en psychosociale zorg, verwarming en kleding krijgen. Dat helpt hen niet alleen nu maar ook later; ze krijgen een basis waarop ze de rest van hun leven kunnen voortbouwen. Hieronder leest u hoe we dat met behulp van heel Nederland willen aanpakken.

Gevluchte kinderen hebben recht op bescherming

In Artikel 22 in het Kinderrechtenverdrag staat dat een kind dat asiel zoekt of erkend is als vluchteling, recht heeft op bijzondere bescherming en bijstand.

Dit doen we

In zowel landen in het Midden-Oosten als in Griekenland zorgen we voor:


  • Opvangplekken waar kinderen kunnen spelen en psychosociale zorg krijgen, zodat ze alles wat ze meemaken en hebben meegemaakt beter kunnen verwerken.
  • Schoon water.
  • Inentingen tegen ziektes en andere gezondheidszorg.
  • Onderwijs en veilige klaslokalen.
  • Warme dekens en kleding, zoals jassen, truien, handschoenen, sokken, schoenen en sjaals.

Een doos vól nieuwe winterkleren: Besan (10) is er maar wat blij mee!

Diaa (10) woont in vluchtelingenkamp Al Za’atari in Jordanië. Zijn familie heeft een aansluiting op het waternetwerk gekregen. “Nu hoef ik geen water meer te halen en kan ik lekker voetballen.”

Kies uw pakje en zie hoe het aankomt

Gevluchte kinderen hebben niet alleen nu hulp nodig, we moeten ook aan hun toekomst denken. Ze hebben recht op kansen, die hen structureel op weg helpen. Kunt u wat extra’s missen? Stuur dan in de geefmaand december gevluchte kinderen in Syrië, Jordanië, Libanon of Griekenland een pakje. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld onderwijs, medische zorg of schoon water. Deze hulp is voor hen zó belangrijk. En het bijzondere is dat u de reis van een pakje van begin- tot eindpunt kunt volgen. Op www.unicef.nl/pakje ziet u hoe het werkt.

Was dit interessant? Deel het!