INNOVATIE

Scholen bouwen van plastic afval

De plastic bouwstenen passen als grote legoblokken in en op elkaar.

Ivoorkust heeft een primeur in Afrika met klaslokalen gemaakt van plastic afval. Het project Plastic Bricks slaat drie vliegen in één klap: meer kinderen naar school, minder vervuiling én kansen voor kwetsbare moeders.


Binnen drie weken is een lokaal van gerecycled plastic klaar en kunnen er al kinderen terecht.

Niet naar school kunnen omdat er simpel weg niet genoeg klaslokalen zijn. Voor anderhalf miljoen kinderen in het Afrikaanse Ivoorkust is het de harde werkelijkheid. Toch gloort er hoop: door de inzameling van plastic afval. Dankzij het innovatieve project Plastic Bricks verwerkt de Colombiaanse organisatie Conceptos Plasticas met steun van UNICEF plastic afval tot bouwstenen voor schoollokalen, onder meer in Ivoorkust.

Erg vervuild

Het project Plastic Bricks is niet alleen een mooie oplossing voor het lokalentekort, het vermindert ook de vervuiling in Ivoorkust. Doordat slechts vijf procent van al het plastic in Ivoorkust gerecycled wordt, is het land erg vervuild geraakt. Rondzwervend plastic verstopt goten, waardoor water niet goed wegloopt. Malariamuggen zijn juist dol op stilstaand water; ze leggen er hun eitjes in. Jaarlijks sterven in Ivoorkust vierduizend mensen aan malaria, vooral ook veel kinderen onder de vijf jaar.

Uit de armoede

Plastic Bricks steunt tevens kwetsbare moeders. Door het inzamelen van plastic en het te verkopen voor een goede prijs aan de fabriek, worden zij uit de armoede gehaald. Conceptos Plasticos en UNICEF trainen de moeders in het veilig verzamelen en opslaan van het plastic. Maar ook hoe zij samen als collectief kunnen onderhandelen om tot een goede prijs te komen.

Het is de bedoeling om op termijn ook latrines en opslagplaatsen voor medische spullen te bouwen met de plastic bouwstenen. Hoewel de steun van UNICEF nog hard nodig is, moet het project uiteindelijk helemaal op eigen financiële benen staan.

Vrouwen sorteren plastic in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, dat ze voor een goede prijs kunnen verkopen.

Hoe één goed idee op drie vlakken werkt!

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

De hele lokale gemeenschap profiteert van de positieve effecten van het Plastic Bricks project.

Zo’n anderhalf miljoen kinderen in Ivoorkust kunnen niet naar school omdat er niet genoeg lokalen zijn. Dit jaar komen er daarom vijfhonderd klaslokalen van plastic bij.

Was dit interessant? Deel het!