Ruim baan voor jonge ondernemers

Hoe zorg je ervoor dat jongeren klaar zijn voor de toekomst, ook als ze gevlucht zijn? Fotograaf Marieke van der Velden ging samen met UNICEF-ambassadeur Jörgen Raymann op zoek naar het antwoord in Jordanië.

Marieke van der Velden (44) is freelance fotograaf. Voor UNICEF reist ze regelmatig de wereld over om reportages te maken over bijzondere projecten.

Ik ontmoet sterke meiden die hun ambities durven uit te spreken.

De toekomst van ondernemende jongeren: het thema van mijn UNICEF­-opdracht intrigeert mij deze keer extra. Het reisdoel is Jordanië. Daar wonen vele duizenden gevluchte jongeren. Kunnen zij hun dromen en ambities waarmaken? Ik kom zelf uit een ondernemersgezin, en werk alweer twintig jaar als zelfstandig fotograaf. Ondernemen maakt je onafhankelijk. Maar in Jordanië is de werkloosheid hoog, en het land ligt in een onrustige regio. Zie dan maar eens iets van de grond te krijgen. Hoe jongeren dat tóch doen, mede dankzij UNICEF, ga ik tijdens deze reis onderzoeken, samen met ambassadeur Jörgen Raymann.

Zondag

Op het UNICEF­-kantoor in Amman, de hoofdstad van Jordanië, krijgen we uitleg over de jongerenprogramma’s in het land. Daarna bezoeken we twee jeugdcentra waar lachende tieners druk bezig zijn. Wat zijn pubers toch leuk! Overal ter wereld zijn ze hetzelfde.

Innovatief groenten verbouwen dankzij The GreenRooftop.  

Maandag

Vandaag bezoeken we Mohamed, een Palestijnse jongen geboren in Jordanië. Mohamed is een echte ondernemer, samen met zijn familie. Zijn moeder runt een naaiatelier waar vrouwen les krijgen. Op het dak van hun huis heeft Mohamed, mede dankzij het UNICEF-­project The Green Rooftop, een tuin aangelegd. Hij verbouwt groenten, om zelf te eten maar óók om te verkopen. Eigen baas zijn geeft hem vleugels.

Geweldig om te zien wat er allemaal kan met een dosis ondernemerszin.

Dinsdag

We gaan naar Al Za’atari, een groot kamp in het noorden van Jordanië, vlakbij de Syrische grens. We mogen een familie bezoeken; zij ontvangen ons met open armen en limonade. Vader had vroeger een goede baan bij de Syrische belastingdienst. Zijn puberkinderen proberen allemaal hun draai te vinden in het kamp door te studeren of door vrijwilligerswerk te doen.

Kamp Al Za’atari is een complete stad.

Woensdag

Nog zo’n bijzondere plek is Fablab, een soort technische universiteit niet ver van Al Za’atari, zodat er ook Syrische vluchtelingen kunnen studeren. We ontmoeten een jongen die een pen heeft ontworpen waarin een lichtje gaat branden als je wilt schrijven. Dat verzon hij toen voor de zoveelste keer de stroom uitviel in het kamp. Ik zie met eigen ogen hoe belangrijk het is dat UNICEF hem en andere jongeren helpt om zelf hun toekomst vorm te geven. Zal het hem lukken om de lichtgevende pen op de markt te brengen? Ik heb er alle vertrouwen in!

Ook Jörgen wil alles weten over de projecten van de Fablab-studenten.

Was dit interessant? Deel het!