Recht op het doel af

De donaties die UNICEF Nederland ophaalt, worden via UNICEF New York verdeeld over alle projecten in de wereld. Daarnaast steunen we rechtstreeks projecten die kinderen kansen geven. Hier ziet u twee voorbeelden.

Na het opmeten van Saba’s lengte is duidelijk dat ze door ondervoeding te klein is voor haar leeftijd.

Jemen:

gered door superpindakaas

Peuter Saba werd in één van de door UNICEF ondersteunde voedingscentra in Jemen op het nippertje gered door zakjes Plumpy’Nut.

“Kaboem-kaboem-kaboem.”Het hart van Saba meldt de dokter dat het van geen opgeven wil weten. Ook al zit het in een broodmager peuterlijf, dat bijna drie kilo minder weegt dan volgens de statistieken verantwoord is. “Mijn man heeft geen werk,” verklaart moeder Ashwaq de toestand van haar dochter. Want in Jemen geldt: geen werk, geen inkomen, geen eten. Hoewel, als je wel geld verdient is het ook allesbehalve zeker dat je boodschappen kunt doen. Want vier jaar oorlog heeft voedsel in Jemen onbereikbaar of veel te duur gemaakt.

Ingevallen wangen

In de havenstad Hodeidah en in andere dorpen en steden in Jemen zie je overal kinderen als Saba. Kinderen met grote ogen boven ingevallen wangen, met ragdunne armen en benen. Ondervoeding is gemeengoed in dit verwoeste land. Honderdduizenden kinderen zijn er zo slecht aan toe dat de dood hen dicht op de hielen zit. In ondervoedingscentra – opgezet en gefinancierd door hulporganisaties als UNICEF – vechten artsen en verpleegkundigen voor hun leven.

Met Saba gaat het langzaam beter; zakjes Plumpy’Nut (een superpindakaas boordevol voedingsstoffen) en de goede zorgen van het ziekenhuispersoneel doen hun werk. De peuter hoest minder en heeft geen diarree en koorts meer. Nog even en ze mag met haar moeder mee naar huis. Maar die moet wel regelmatig het gewicht van Saba laten controleren en haar therapeutische voeding blijven geven. Ashwaq is opgelucht, maar maakt zich ook zorgen. Want ze heeft nog negen kinderen thuis en die zijn er niet veel beter aan toe.

De dikte van de bovenarm maakt duidelijk hoe ernstig ondervoed een kind is.

Bij een omtrek van minder dan 110 mm is het in levensgevaar.

Plumpy’Nut

Dit doet UNICEF in Jemen

Dankzij uw steun kan UNICEF Saba en andere ondervoede kinderen in Jemen helpen. Ze krijgen speciale voeding (therapeutische melk en Plumpy’Nut) om aan te sterken. Ook leren we zorgverleners hoe ze ondervoeding bij kinderen kunnen herkennen en behandelen, en stimuleren we moeders om hun baby’s borstvoeding te geven. Daarnaast is voorlichting over hygiëne van levensbelang, want kinderen kunnen door vervuild water diarree en andere ziektes krijgen en zo (nog erger) ondervoed raken.


Zuid-Afrika:

werk voor Techno Girls

Tieners en jongeren in achtergestelde gemeenschappen in Zuid-Afrika maken vaak hun opleiding niet af, of beginnen er niet eens aan.

De oorzaak van al die in de knop gebroken schoolcarrières: afwezige leraren, tienerzwangerschappen, geweld en misbruik. Om vooral meisjes een opleiding en zo een grotere kans op werk te geven, startte UNICEF vijftien jaar geleden Techno Girls. Elk jaar kunnen duizenden meisjes aan dit project meedoen en stage lopen bij techbedrijven. Na afloop kunnen ze in diverse beroepen aan de slag. In 2018 liepen Techno Girls stage bij CM (een specialist in klantcommunicatie via bijvoorbeeld sms-diensten) in Breda. Bekijk de video!

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Wilt u meer informatie of deze projecten extra ondersteunen?

Neem dan contact op met relatiemanager Kim Bekkers (kbekkers@unicef.nl, 088 444 96 50).