Goed eten
om goed te groeien

Het meisje op de foto hierboven heet Melandra. Ze is drie jaar en woont in Guatemala. In dat land is maar liefst de helft van alle kinderen onder de vijf jaar chronisch ondervoed.

Veel te klein voor een driejarige

Als dreumes had Melandra een maaginfectie waardoor ze zwaar ondervoed raakte. De achterstand die ze toen heeft opgelopen, speelt haar nog altijd parten. Zo is ze maar 79 centimeter lang - veel te klein voor een driejarige. Gelukkig krijgt Melandra nu Sprinkles: dat is een strooibaar voedingssupplement dat haar moeder door haar eten mengt, waardoor ze extra bouwstoffen binnenkrijgt. Ook heeft Melandra’s moeder geleerd hoe ze met weinig geld toch gezond kan koken. Zodat het hele gezin goed te eten krijgt.

Leren, spelen en gezond opgroeien: dat lukt alleen met goede voeding. Daarom bestrijden we wereldwijd de oorzaken van acute en chronische ondervoeding én overgewicht bij kinderen. We vertellen hieronder meer over deze drie voedingsproblemen en vertellen je wat UNICEF doet om ze te verminderen.

Dit is Melandra (3) en haar moeder Martha uit Guatemala.

Een peuter in Myanmar eet rijstepap waaraan vitamines en mineralen zijn toegevoegd.

Probleem 1: chronische ondervoeding

Ongeveer 149 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar krijgen vaak wel genoeg voedsel binnen, maar moeten belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen missen. Deze kinderen kunnen chronisch ondervoed raken. Dat is niet direct levensbedreigend, maar de gevolgen zijn ernstig en (vaak) onomkeerbaar. Ze blijven achter in de groei, of hun hersenen ontwikkelen zich onvoldoende. Daardoor presteren ze slechter op school en vinden ze later minder snel een goede baan. De kans dat chronisch ondervoede kinderen in armoede eindigen is groot. Bovendien hebben ze als ze ouder worden een grotere kans op medische problemen als diabetes en hart- en vaatziekten.

Dit doet UNICEF

De eerste duizend dagen van een kind zijn bepalend voor zijn of haar overlevingskansen. Daarom krijgen tienermeisjes en zwangere vrouwen voedingssupplementen als vitamine A en ijzer om te voorkomen dat hun (toekomstige) kinderen chronisch ondervoed raken. Ook leggen we aan meisjes en aanstaande moeders uit dat borstvoeding chronische ondervoeding bij baby’s voorkomt. Daarnaast werken we samen met scholen, zodat zij hun leerlingen kunnen helpen bij het aanleren van een gezond voedingspatroon.

Gezichten van honger

De video hieronder illustreert de ernstige gevolgen van chronische ondervoeding. UNICEF maakte hem in 2010 in Guatemala. Hoewel het aantal chronisch ondervoede kinderen in dat land sindsdien is afgenomen, wordt in deze film pijnlijk duidelijk hoezeer te eenzijdige voeding de levens van kinderen beïnvloedt.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Plumpy'Nut is een extra voedzame pindapasta voor acuut ondervoede kinderen. In één zakje zitten 500 calorieën.

Probleem 2: acute ondervoeding

Wereldwijd zijn 49 miljoen kinderen acuut ondervoed. Zij zijn ernstig vermagerd en hebben een veel te laag gewicht voor hun lengte. Acute ondervoeding is levensbedreigend en kan ontstaan bij plotselinge voedseltekorten, of als de voedingswaarde van voedsel ineens veel te laag is. Vaak komt deze ondervoedingsvariant voor in combinatie met een ziekte als diarree.

Dit doet UNICEF

Kinderen die acuut ondervoed zijn, zullen dat zonder hulp niet overleven. Ze hebben zo snel mogelijk therapeutische voeding nodig om aan te sterken. We trainen zorgverleners, zodat zij acute ondervoeding bij kinderen kunnen herkennen en behandelen. Maar we willen natuurlijk veel liever dat het niet zover komt. Vandaar dat we zorgverleners en ouders uitleggen waarom goede voeding zo belangrijk is en voedingssupplementen uitdelen. We stimuleren moeders om hun kinderen de eerste zes maanden alleen borstvoeding te geven, want in moedermelk zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft.

Probleem 3: Overgewicht

Steeds meer kinderen hebben overgewicht, zelfs kinderen jonger dan vijf jaar. Dit probleem komt overal voor, dus ook in armere landen. Sterker nog: 88 procent van het aantal kinderen jonger dan vijf jaar met overgewicht woont in lage- en middeninkomenslanden. Omdat deze landen vaak ook kampen met acute en chronische ondervoeding, kunnen de drie voedingsproblemen daar naast elkaar bestaan.

De oorzaken van overgewicht zijn divers: kinderen bewegen minder, door economische groei is voedsel met veel vet en suiker beter te betalen en reclames verleiden kinderen en ouders om ongezond eten en drinken in te slaan.

Dit doet UNICEF

De maatregelen die acute en chronische ondervoeding tegengaan, helpen ook bij het voorkomen van overgewicht. Want een gezond dieet en borstvoeding zijn goed voor ieder kind. We willen ook op scholen lichaamsbeweging stimuleren, kindermarketing voor snoep en ongezonde snacks inperken en belasting op ongezonde voeding invoeren. In Nederland werken we daarvoor samen met een aantal gezondheidsorganisaties en gemeentes, bijvoorbeeld in de alliantie ‘Stop kindermarketing ongezonde voeding’.

Kookdemonstratie in de Democratische Republiek Congo. De deelnemers leren hoe ze met lokale ingrediënten een gezonde maaltijd kunnen bereiden.

Campagne:

Goed eten om goed te groeien

UNICEF voert actie tegen chronische ondervoeding. Want alle kinderen hebben recht op goede voeding, zodat ze kunnen opgroeien tot gezonde en sterke volwassenen. Doet u mee? Lees dan verder

Was dit interessant? Deel het!