Presteren op school, studiekeuze maken, werken, sporten, chillen en altijd maar bereikbaar moeten zijn. Jongeren hebben het er maar druk mee. Stressvol of juist uitdagend? Volgens Lieke (17) en Shundell (17) van het UNICEF Jongerenpanel is het een beetje van beide.

Geluk onder druk?Het heeft er alle schijn van dat het mentale welzijn van jongeren in Nederland behoorlijk onder druk staat. Stress door hoge prestatiedruk, depressiviteit, eenzaamheid en faalangst: het lijkt steeds meer voor te komen. Komt het door onze maatschappij die almaar complexer wordt en zowel op intellectueel, sociaal en maatschappelijk gebied veel van jongeren eist? UNICEF wil weten hoe het zit en nam afgelopen januari het initiatief voor het onderzoek ‘Geluk onder druk?’


Keuzestress

Is er echt iets aan de hand, of maken we ons druk om niks? Met Lieke en Shundell van het UNICEF Jongerenpanel praten we erover. Lieke (17) zit in het vwo-examenjaar, werkt bij Brownies & Downies en is dol op reizen en festivals bezoeken. Samen met haar ouders en broertje woont ze in het Drentse dorp Erica. “Het examenjaar is druk, maar ik ga goed. Ik wil geneeskunde studeren, maar met mijn huidige vakkenpakket lukt dat niet. Dus ga ik hierna tijdens een tussenjaar natuurkunde en scheikunde ophalen. Mijn stressmomenten hebben vaak niet met school te maken, maar met alles eromheen. Er is zo’n groot aanbod aan leuke dingen: vrijwilligerswerk in het buitenland, festivals bezoeken, reizen met de trein door Oost-Europa, ik kan gewoon niet kiezen.”

Studieschuld

Voor Shundell (17) voelt dat anders. “Ik blijf liever thuis en lees een boek. Mijn stress heeft juist wel met school te maken. Ik ben deels gestopt met m’n studie Horecaondernemer/manager, want ik vond het niet leuk genoeg. In september begin ik aan de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker.” Shundell woont in Barendrecht en heeft een tweelingbroer en een jonger zusje. Vaak werkt ze tot ’s avonds laat in de keuken van een restaurant. “Mijn grootste zorg is mijn studieschuld en die gaat alleen nog maar oplopen. Volgens mij is dat voor heel veel jongeren een enorme stressfactor. Voordat je gaat werken zit je al tot over je oren in de schuld. Daar moet de politiek echt iets mee doen!”

Lieke

Shundell

Lat ligt hoog

Shundell vindt zeker dat het onderzoek nodig is. “Je hoort bijvoorbeeld dat wachtlijsten bij hulpinstanties voor jongeren te lang zijn. Maar ook dat het aantal zelfdodingen onder jongeren toeneemt.” Lieke: “Bij mijn broertje op school hebben laatst twee leerlingen uit de vijfde klas binnen een maand zelfmoord gepleegd. Maar er zijn ook ouders die kampen met depressiviteit. Dat heeft ook impact op hun kinderen.” Of dit iets van de huidige tijdgeest is vinden de meiden lastig te zeggen.”


Shundell: “Zelf denk ik dat social media een rol spelen, maar ook studiedruk. De lat ligt steeds hoger. Ook voor mij. Zo ga ik m’n vervolgstudie versneld doen. Die druk leg ik dus mezelf op.” “Vaak leggen ook ouders de lat hoog,” vult Lieke aan. “Hoewel die van mij wel altijd zeggen dat ik moet doen wat ik leuk vind. Maar ik wil juist zelf graag presteren. Dat zie ik ook bij anderen. Geen idee waar dat vandaan komt. Alhoewel het tegenwoordig wel zo is dat als je gaat studeren een cijferlijst met zesjes – als anderen negens halen – niet voldoende is.

Altijd aan

Shundell noemde al even de rol van social media. Hoe ervaren de meiden het om altijd ‘aan te staan’? Lieke: “Ik vind dat heel vervelend, maar het kan niet meer anders. Als mijn baas me nodig heeft in het restaurant, gaat dat via WhatsApp. Ook alle schoolafspraken, cijfers en huiswerk gaan via een app.” Shundell: “Laatst had ik m’n mobiel een paar uur uitgezet, was m’n hele vriendenclub in paniek. Ze hadden nog net niet de politie gebeld. Zelfs een stap terugdoen is bijna onmogelijk geworden.”

Onderzoek ‘Geluk onder druk?’

UNICEF wil weten hoe het gaat met de jongeren in Nederland. Waar hebben ze last van, waarvan niet en hoe komt dat? Om achter de antwoorden te komen, doet UNICEF onderzoek in samenwerking met het Trimbos Instituut, Stichting Alexander en de Universiteit Utrecht. Medio 2020 zal het zijn afgerond. Leden van het UNICEF Jongerenpanel en andere jongeren worden nauw bij het onderzoek betrokken. Zo denken ze mee met de vraagstelling en straks zeker ook met de uitkomsten.

Was dit interessant? Deel het!