De oorlog in Oekraïne is een grootschalige humanitaire crisis met verwoestende gevolgen. Kinderen en hun families hebben al meer dan 18 maanden van geweld, verlies, en ontheemding moeten doorstaan. Miljoenen mensen zijn nog steeds op de vlucht en van elkaar gescheiden. Kinderen zijn getraumatiseerd, in shock. Miljoenen kinderen en hun families hebben dringend veiligheid, bescherming en humanitaire hulp nodig.
Dit meisje van 1 en haar moeder Asya vluchtten voor het geweld in Kyiv. De vader van het meisje werkt als arts op de eerste hulp, en bleef achter in Kyiv om te helpen. 'Hij moest blijven om levens te redden', vertelt Asya. 'We moesten weg om ons eigen leven te redden. Dit is het beste dat ik kan doen voor mijn dochter'.
© UNICEF/Moskaliuk
Dit meisje van 1 en haar moeder Asya vluchtten voor het geweld in Kyiv. De vader van het meisje werkt als arts op de eerste hulp, en bleef achter in Kyiv om te helpen. 'Hij moest blijven om levens te redden', vertelt Asya. 'We moesten weg om ons eigen leven te redden. Dit is het beste dat ik kan doen voor mijn dochter'.
© UNICEF/Moskaliuk
Sinds 24 februari 2022 zijn minstens 545 kinderen – gelijk aan een kind per dag – gedood in de oorlog, vaak door bombardementen. Bijna twee op de drie kinderen zijn op de vlucht geslagen, en 6,3 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig. Veel scholen, ziekenhuizen, en andere civiele infrastructuur waarvan zij afhankelijk zijn, zijn beschadigd of verwoest. En nog steeds wordt er gevochten. De schade aan de vitale infrastructuur heeft gevolgen voor de toegang tot elektriciteit, verwarming, water, sanitaire voorzieningen en telecommunicatie. Kinderen zijn bang, angstig, en verdrietig door het geweld, het verlies van naasten, de scheiding van familieleden, en het moeten achterlaten van hun huis. Kortom: hun kindertijd ligt overhoop.
De UNICEF-teams in Oekraïne en de buurlanden werken 24 uur per dag om levensreddende hulp voor kinderen aan te bieden en op te schalen. Zij hebben al veel bereikt.
Door de coronapandemie en de oorlog is dit voor veel kinderen het vierde jaar dat ze niet op de normale manier onderwijs kunnen volgen. Veel van hen hebben hierdoor een leerachterstand. Die is vaak moeilijk in te halen. Want slechts een derde van de schoolgaande kinderen krijgt volledig les op school. De rest leert (deels) online. Van de Oekraïense kinderen die naar andere landen gevlucht zijn, is meer dan de helft niet ingeschreven in het nationale schoolsysteem in het opvangland. Vaak volgen zij online onderwijs; een goede tijdelijke oplossing, maar geen oplossing voor langere termijn. Op school leren kinderen beter, en ook voor hun sociale ontwikkeling is naar school gaan cruciaal. Na alle veranderingen die ze hebben meegemaakt biedt school ook routine en veiligheid. Kinderen kunnen op school vrienden maken en met leeftijdsgenoten praten over wat ze hebben meegemaakt.
UNICEF helpt en beschermt kinderen uit Oekraïne. Niet alleen bieden we noodhulp in Oekraïne. Ook zetten we in op het beschermen van alleenreizende kinderen in omringende landen en in Nederland.
Kinderen mogen niet de dupe worden van het geweld. Met jouw hulp doen wij er daarom alles aan zoveel mogelijk kinderen te beschermen tegen de gevolgen van deze oorlog. Help jij mee? Samen kunnen we levens redden!
De oorlog in Oekraïne leidt bij mensen over de hele wereld tot gevoelens van angst, verdriet en boosheid. Ook bij kinderen. Hoe kun je hierover een gesprek beginnen en kinderen helpen en geruststellen?
Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en á la minute kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp.